تاریخچه جامع تراشیدن موآیا تا به حال به این فکر افتاده بودید که تراشیدن و زدودن موی صورت، سر و یا بدن از چه زمانی شروع شده و آدمیان در گذر زمان از چه وسایلی برای زودون مو استفاده میکردند؟!
با خواندن این پست می توانید به پاسخ خود برسید:
دوران مقابل تاریخ:
تاریخچه تراشیدن مو به عصر حجر و به حدود ۱۰۰ هزار سال قبل بازمیگردد.
نخستین بار این انسانهای نئاندرتال بودند که شروع به تراشیدن، خالکوبی و نقاشی کردن بدن خود کردند.
انسانهای نئاندرتال حتی به دلایلی دندانهای خود را سوهانکاری میکردند. بررسی نقاشیهای غارهای باستانی نشاندهنده شیوههایی است که انسانهای اولیه از آنها برای تراشیدن موها استفادهمیکردند. در ابتدا آنها از دو تکه صدف به عنوان موچین استفاده میکردند و موها رابیرون میکشیدند.
موچینها در طول تاریخ به عنوان محبوبترین وسیله آرایشی موردباقی ماندند و از سوی مردان و زنان متمدن برای برداشتن توأم با درد موی صورت و بدن مورد استفاده قرار گرفتند.
نخستین تیغهای صورتتراشی ۳۰ هزار سال با استفاده از سنگ آتشزنه، درست شدند.
این تیغها را شاید بتوان نخستین تیغهای بک بار مصرف محسوب کردبه خاطر اینکه تیغهای درست شده با سنگ آتشزنه به سرعت کند میشدند.
هزار تا ۳ هزار قبل از میلاد مسیح: در این دوره زنان برای زدودن موهای بدن از داروهای موزدای ساخته شده از ترکیبات وحشتناکی مثل آرسنیک، نشاسته و آهک استفاده میکردند.
۳ هزار سال قبل از میلاد مسیح:
در این زمان انسانها قادر به ذوب فلز شدند و توانستند برای نخستین بار تیغهای دائمی موتراشی درست کنند.
تیغهای مسی ساخته شده در این دوره در هند و مصر یافت شدهاند.
۱۵۰۰ تا ۱۲۰۰ سال قبل از میلاد مسیح:
در این دوره در کشورهای اسکاندیناوی تیغها بسیار هنرمندانه ساخته میشد. تیغهایی از گورهای باستانی دانمارک به دست آمدهاند که پوشش چرمی تزئین شده با نقوش اساطیری دارند، همچنین تیغهای برنزی برجستهکاری پیدا شدهاند که دستههای به شکل سر اسب دارند.
۵۰۰ سال قبل از میلاد مسیح: در یونان تراشیدن و کوتاه نگاه داشتن موهای صورت محبوبیت داشت.
اسکندر در تراشیدن ریشش بسیار وسواس داشت و حتی در هنگام جنگ این عادت را ترک نمیکرد.
در این دوره زنان رومی با تیغ و سنگ خارا و داروهای ازاله مو، موهای خود را میزدودند. مردان رومی هم یا خدمتکارانی داشتند که در خانه صورتشان را میتراشیدند و یا روزشان را با رفتن به سلمانی آغازمیکردند. البته به خاطر نوع تیغهایی که در این سلمانیها استفاده میشد، خیلی اوقات صورت مردان رومی بریده میشد! در این دوره رفتن به سلمانی بسیار محبوبیت داشت، چون سلمانیها محلی برای دسترسی به اخبار و شایعات مختلف بودند.
400سال قبل از میلاد مسیح:
در هند مردان ریشهای خود را به دقت مرتب میکردند و میآراستند و موهای ناحیه سینه و شرمگاهی را میتراشیدند. زنان هم با استفاده از موچین و تیغ موهای پاهای خود را میزدودند.
300 سال قبل از میلاد مسیح:
در این زمان یک بازرگان ثروتمندیونانی به نام PUBLICUS TICINIUS MAENAS، آرایشگرهای حرفهای از سیسیل به روم آورد. آنها از تیغهای آهنی برای اصلاح استفاده میکردند که با آب و سنگ چاقو تیزکن، تیزمیشد.
در این دوره از روغن یا صابون در حین اصلاح استفاده نمیشد و به همین علت برای اصلاح موی صورت زمان زیادی وقت تلف میشد.
۳۰۰ سال قبل میلاد مسیح:
در این زمان مردان جوانی که به ۲۱سالگی میرسیدند در طی یک مراسم تشریفاتی نخستین اصلاح موی صورت خود را انجام میداند، دوستان خود را دعوت میکردند و آنها در این مراسم برای آنها هدیه میآوردند. فقط سربازها و کسانی که تحت تعلیمات فلسفی بودند، عذر موجه برای عدم شرکت در این مراسم داشتند.
۲۹۲ سال قبل از میلاد مسیح:
اصلاحهای تمیزی که ژنرال وسیاستمدار معورف رومی به نام SCIPIO AFRICANUS MAJOR از سوی بسیاری از مردان روم وکشورهای همسایه مورد تقلید قرار گرفت.
50 سال قبل از میلاد مسیح:
رومیها در این زمان از شیوه اصلاح ژولیوس سزار تقلید میکردند، او شخصا موهای صورتش را با موچین بیرون میکشید!
54 تا ۶۸ سال بعد از میلاد مسیح:
همسر نرون -امپراطور بدنام روم-به نام POPPAEA به طور روزانه از داروی موزدا برای زدودن موهای بدن استفاده میکرد. در این زمان این داروها از رزین، قیر، صمغ پیچک، صفرای بزغاله، خون خفاش و… درست میشد!!
100 سال بعد از میلاد مسیح:
محبوبیت اصلاح و تراشیدن موی صورت تازمان امپراطور هادریان، ادامه پیدا کرد. در زمان او ریش گذاشتن دوباره احیا شد، چراکه این امپراطور برای پنهان کردن سیمای زشتش، ریش میگذاشت.
۴۷۶ سال بعد از میلاد مسیح:
امپراطوری روم سقوط کرد.
قرون وسطی:
476 تا ۱۲۷۰ سال بعد از میلاد مسیح:
در این زمان زنان از البسهای استفاده میکردند که قسمت زیادی از سرو صورت آنها را میپوشاند ودر نتیجه آرایشهای عجیبی مد شد که در آنها موی ابرو ، شقیقه و مژهها کاملابرداشته میشد. در این دوره زنان به طور روزانه موهای صورت خود را می تراشیدند یابا موچین میکندند.
۸۴۰ سال بعد از میلاد مسیح:
در جنوب اسپانیا، یک موسیقیدان وخواننده مشهور که از بغداد آمده بود، نخستین انستیتوی زیبایی جهان را افتتاح کرد.
در این مؤسسه هنرآموزان، رموز آرایش و برداشتن مو را فرامیگرفتند.
۱۰۶۶ سال بعد از میلاد مسیح:
در این زمان آرایش و پیرایش مو سر و صورت سربازان شاه نورماندی باعث پیروزی سپاهیان در انگلستان شد.
سربازان شاه نورماندی موهای سرو صورت خود را مثل کشیشان اصلاح کردند و همین مطلب باعث شد،جاسوسهای انگلیسی آنها را با کشیشها اشتباه بگیرند و در نتیجه سپاهیان انگلیسی غافلگیر شوند.
دوران جنگهای صلیبی:
۱۰۹۶ تا ۱۲۷۰ بعد از میلاد مسیح:
اروپاییان در این زمان با تجملات زندگی ساکنان خاورمیانه آشنا شدند که تأثیر زیادی بر پوشش، آرایش و رسوم اروپاییها در قرون وسطی گذاشت.
۱۱۰۰ تا ۱۱۹۹ بعد از میلاد مسیح:
در قرن دوازدهم پوشش و آراستگی مردم، تغییرات زیادی پیدا کرد. در ابتدای این قرن مردان فرانسوی ریشهایی میگذاشتند که همه صورت را فرامیگرفت ولی در اواخر این قرن، ریش در ناحیه چانه به دقت تراشیده میشد.
۱۵۰۰ سال بعد از میلاد مسیح:
آزتکها در شمال و مرکز قاره آمریکا ریش خود را با تیغها درستشده از شیشههای آتشفشانی میتراشیدند.
۱۵۵۸ تا ۱۵۰۳ بعد از میلاد مسیح:
علاقه زنان برای داشتن پوست صورت بسیار سفید و زودن موهای ابروها و پیشانی ادامه پیدا کرد، چرا که آنها دوست داشتند از ملکه الیزابت تقلید کنند.
سالهای آخر قرن هفدهم:
زنان اشرافی موهای ناحیه پیشانی خود رامیتراشیدند و بعد از موی مصنوعی در این ناحیه استفاده میکردند.
اواسط و اواخر قرن هجدهم:
هم مردان و هم زنان موهای ناحیه پیشانی را میتراشیدند و از ابروی مصنوعی استفاده میکردند.
سال ۱۷۷۰:
یک آرایشگر فرانسوی به نام ژان ژاکوب پرتJEAN-JACQUES PERRET کتابی به نام هنر اصلاح شخصی نوشت.
در این کتاب برای نخستین بار ایده تیغهای ایمن مطرح شده بود.
سال ۱۷۷۰:
زنان فرانسوی موی سر خود را به صورت کامل میتراشیدندتا بتوانند از کلاهگیسهای زینتی مد روز استفاده کنند.
سالهای پایانی قرن هجدهم:
استفاده از تیغهایی باب شد که دسته چوبی L شکل داشتند و موسوم به تیغهای PERRET بودند.
این تیغها از بریده شدن عمیق صورت پیشگیری میکردند اما هنوز این تیغها خصوصیات کامل یک تیغ ایمن را نداشتند.
با این همه اختراع این تیغها آغاز انقلاب تیغهای ایمن بود.
اوایل قرن نوزدهم:
به لطف یک شهروند لندنی شیک پوش به نام BeauBrummell، مردان اهمیت زیبایی به شیکپوشی و اصلاح دقیق صورت میدادند. میگویند که برامل روزانه چند بار اصلاح میکردو موهای باقیمانده را با موچین درمیآورد!
اوایل قرن نوزدهم:
زنان اروپایی در آشپزخانهها داروهای ازاله مو درست میکردند. فرمول محبوب آنها این بود که چوپ بلوط ریز ریز شده را با شراب فرانسوی مخلوط کنند و به مدت ۲۴ ساعت در آب بجوشانند و یا بخارپز کنند.
یک فرمول دیگر شامل: آمیختن آب مقطر با ریشه گیاه مامیران و روغن گردو بود.
قرن هجده و نوزده:
تا سالهای میانی قرن نوزدهم از تیغهای فلزیای استفاده میشد که به سرعت کند میشدند و باید به کرات برای استفاده مجدد
تیز میشدند.
۱۸۳۰: مردان آمریکایی طاس، با کلاه یا کلاهگیس بیرون میرفتند.
۱۸۴۰: آقای برامل -شیکپوش لندنی- که شرحش رفت، بعد از فرار ازانگلستان به خاطر بدهیهای زیادی که در جریان قمار به بار آورده بود، در تیمارستانی در فرانسه در گذشت.
۱۸۴۷: یک مخترع انگلیسی به نام ویلیام هنسون، تیغی اختراع کردکه به صورت عمودی در دسته جای میگرفت و قابلیت اداره بهتری به استفادهکننده میداد.
سالهای پایانی قرن نوزدهم:
مردان دوره ویکتوریا در مورد اصلاح خود بسیار دقیق شده بودند و از صابونهای اصلاح و لوسیونهای بعد اصلاح استفاده مکردند.
سال ۱۸۸۰: در این زمان برادران KAMPFE حق انحصاری اختراع تیغهای ایمنی را ثبت کردند.
این تیغ در امتداد یک لبهاش، یک محافظ داشت.
سال ۱۸۹۵: بازرگانی به نام ژیلت KING CAMP GILLETTE ایده تیغ یکبار مصرف را ارائه کرد و ۶ سال بعدی را صرف تبلیغ آن و تشویق سرمایهگذاران وسازندگان اجناس برای عملی شدن ساخته شدن آن کرد.
سال ۱۹۰۰: اعضای قبیلههای مرکز آفریقا هنوز از تیغهای ساخته شده از شیشههای آتشفشانی استفاده میکردند.
سال ۱۹۰۱: ژیلت با همکاری مهندسی از MITو مکانیکی به نام ویلیام نیکرسون، گروهی را در بوستون ماساچوست تشکیل دادند. اعضای این گروه با همکاری هم تیغ دو لبه قابل تعویضی درست کردند و در همین سال این اختراع را ثبت کردند.
این تیغ به شکل T بود.
سال ۱۹۰۴: در حالی که در سال ۱۹۰۳ تعداد ناچیزی تیغ صورت تراشی ژیلت به فروش رسیده بود، در سال ۱۹۰۴، ۱۲۳ هزار تیغ یک بار مصرف و ۹۰ هزار دستگاه صورتتراشی به فروش رسید.
سال ۱۹۰۵: ژیلت شعبهای در لندن باز کرد.
سال ۱۹۱۰: ویلیس شوکی WILLIS G. SHOCKEY نسخه ابتدایی ریشتراش الکتریک کنونی را درست کرد.
سالهای ۱۹۱۴ تا ۱۹۱۸: جنگ جهانی اول:
ژیلت قراردادی با نیروهای مسلح آمریکا منعقد کرد که بر اساس آن برای همه افراد تحت خدمت ارتش باید تیغ ژیلت فراهم میکرد. این قرارداد موفقیت زیادی برای این شرکت فراهم آورد. چاپ عکس یک مدل زن در سال ۱۹۱۵ در مجله Harper's Bazaar بانوان را تشویق کرد که موهای بدن خود رابزدایند!
۱۹۲۰ تا ۱۹۳۰:
ستارگان زن مشهور هالیوود، ابروهای خود را به صورت کامل میتراشیدند و بعد مداد میکشیدند.
کم کم شکل این ابروهای ساختگی عجیب وغریب شد، مخصوصا وقتی که این ابروها در فیلمهای سیاه و سفید آن زمان دیده میشد. گروچو مارکس GROUCHO MARX هم بعد از اینکه صورت و ابروهایش را کاملا میتراشید بامداد ابروهای کلفت عجیب و غریبی برای خودش درست میکرد!
سال ۱۹۲۱: یک فرد نظامی آمریکایی به نام JACOB SCHICK،ریشتراشی به نام MAGAZINE REPEATING RAZOR که برای تعویض تیغهایش نیازی به لمس سطح تیغ نبود و تیغ در خود دسته قرار میگرفت، او در سال ۱۹۲۵ شرکتش را تأسیس کرد ودر سال ۱۹۲۷ نخستین ریشتراش الکتریکی خشک را اختراع کرد، در سال ۱۹۲۹، این محصول راهی بازار شد ولی استقبال زیادی از آن به عمل نیامد.
1929 تا ۱۹۴۸: فردی به نام الکساندر هوروویتز در شرکت فیلیپس درآینده وون هلند مشغول به کار شد.در میان محصولات بسیار زیادی که به وسیله او اختراع شد و تکامل یافت، ریشتراش الکتریکی PHILISHAVE هم قرار داشت.
1939 تا 1945: در این سال ها که مصادف با جنگ جهانی دوم بودند، فیلیپس شروع به بازاریابی برای ریشتراش الکتریکی PHILISHAVE کرد. در این سالهافیلیپس مجبور به سرو کله زدن با نازیها بود، گاهی به زور وادار به عقد قراردادمیشد و گاهی میتوانست از انجام قرارداد طفره برود یا محصولاتش را پنهان کند.
درهمین زمان در آمریکا خانمها برای زودن موهای خود مجبور شدند از کاغذ سمبادهاستفاده کنند.
در سال ۱۹۴۰ یک لوسیون موزدا به نام NAIR اختراع شد که با استفاده ازcalcium hioglycolate که در ترکیبش بود پروتئین موها را متلاشی میکرد.
۱۹۶۰: ریشتراشها ایمن ژیلت با تیغهای استیل ضدزنگ تولید شد، بعدها این تیغها مجهز به کارتریجهای ارزان یک بار مصرف شدند.
۱۹۶۰ تا ۱۹۷۰: استفاده از تیغهای یک بار مصرفی که تنها ۲ تا ۳بار میتوانستند استفاده شوند، رایج شد.
1995: فردی به نام هربی مک نینچ به خاطر ناخشنودی از صرف وقت زیاد برای تراشیدن صورتش، ریشتراشی دوسره درست کرد. سال بعد این اختراع ثبت شد ونام QUIK SHAVE بر آن گذاشته شد.
این مطلب به تاریخ22 مهر ماه2568 شاهنشاهی نوشته شد.
با سلام مطلب خیلی جالبی بود دستتون درد نکنه چه عذابی داشته ریش تراشیدن اون زمان - موفق باشید
پاسخحذفاز این کاملتر امکان نداشت. بسیار جالب و خواندنی گاهی یک تیغ ساده سرنوشت درازی دارد و ما از ان بیخبریم
پاسخحذفسلام نوشین عزیز وقت شما بخیر
پاسخحذفکوروش هستم از بلاگ خانه ی رایمند
خدایش خیلی جالب بود کلی استفاده کردم این بشر امروزی قرن بیست و یکم از چه موانعی گذشته تا به اینجا مثلا اوج تمدن رسیده بیاد یک مثال از کتاب عصر روشنگری افتادم که انسان اولیه در عصر نو سنگی در حین ورد به غار بعلت بلندی قد پیشانیش به وردی غار برخورد می کرد او در مواجه با این مسئله نمی دانست که حتی باید از کمر خم شود تا وارد غار شود باری
ممنون از مطلب خیلی جالبت
مرسی
سلام دوست خوبم
پاسخحذفممنوم از این همه مطالب قشنگت
شادزی تندرست
سلام مطلب جالبی بود در این ایران با ریش ها شون چکار می کردند
پاسخحذفalireza hastam az weblog kheradgar
پاسخحذفdorod ba shoma noshin aziz
vaghean jaleb bod
khoshbehaleton rish dar nemiyarid ta in hame dardesar bekeshid
shodo piroz bashi
ممنون خیلی جالب بود...
پاسخحذفدرود برشما...
پاسخحذف...بانوی گرامی،نوشین نازنین!
...کار پژوهنده ارزشمندی بود.آفرین...
...تادیداری دیگر...
درود بر نوشین عزیزم
پاسخحذفولی موی بدن را با سنگ تراشیدن باید کلی مزه داشته باشه!درسته؟!
این قدیمیا واقعا چه کارهایی نمیکردند؟
حداقل مثل زمان ما میرفتند یک تیغ تیز میخریدند بعد موهای زائد خود را میتراشیدند
راستی با امدن اسلام قضیه تراشیدن موها چگونه شد؟
به هر روی نوشین عزیز کار جالبی بود باید از شما تشکر کرد
اندیشه نسل امروز
درود بر نوشين جان
پاسخحذفباز هم سپاسگزار از نوشته هاي خوبت
شاد باشي پاينده ايران
سلام نوشين جان امروز وقت كردم سر فرصت بشينم اين مطلب رو بخونم خيلي باحال بود ! ميگم اين رو براي روابط عمومي مجلس فوروارد كن شايد افاقه كرد !!
پاسخحذفما هم به روزيم ها !!
پاسخحذفدرود
پاسخحذفپست جالبی بود.
اطلاعات خیلی کاملی درباره تراشیدن مو به انسان داد. به طور کلی این وبلاگ برای بالابردن سطح اطلاعات عمومی عالیه.
بدرود. پیروز باشی
درود
پاسخحذفبا ((قانون بیضه)) به روز شدم.
بدرود. پاینده ایران
درود بر تو
پاسخحذفجالب بود .
یک خم واجبی هم بدین به این احمدک شاید یک کم شبیه آدم شد .
شاد بویت
درود میخو بر نوشین!
پاسخحذفای نوشین!
دسترسی میخو به اینترنت بسیار محدود گشته.
این نقیصه را بر وی ببخشای!
درود
پاسخحذفجالب بود
تارنگار مهرباستانی به روزشد
پاینده ایران
درود بر نوشين جان
پاسخحذفباتولدي ديگر و يك برنامه از آقاي فاضلي و كليپ موج سوم به روز شدم
پاينده باشيد.
درود
پاسخحذف((به یاد رضا فاضلی)) به روز شد.
بدرود. پاینده ایران
با درود
پاسخحذفبا ((به بهانه 13 آبان)) توصیه هایی درباره راهپیمایی 13 آبان در شهرستانها دارم.
بدرود
با درود
پاسخحذفنوشتارتان همیشه پر بار و نوین است و خواندنی به گونه ای که چشم برداشتن از نوشتار تا به پایان ممکن نمی باشد.
پاینده باشید.
پاینده ایران